Yoga & menstruatieklachten – deel 1

post afbeelding

De menstruatiecyclus

De menstruatie is een natuurlijke, cyclische gebeurtenis die zich afspeelt in het vrouwelijk lichaam. Het Griekse woord ‘mene’ en het daarvan afgeleide Latijnse woord ‘mensis’ betekenen ‘maan’ of ‘maand’, en herinneren ons lichaam eraan dat, net als de natuur buiten ons, het lichaam een eigen ritme kent. Dat ritme doet denken aan het periodieke wassen en afnemen van de maan. Diverse studies laten zien dat een groot aantal menstruatiecycli samenloopt met de cyclus van de maan. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat bij de meeste vrouwen de menstruatie begint tijdens nieuwe maan, tussen vier en zes uur ’s nachts, dus op het donkerste moment van de maand. Vervolgens volgt onze cyclus de cyclus van de maan: het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd in de tijd van de wassende maan, de eisprong vindt plaats bij volle maan, waarna de maan afbouwt en ook ons lichaam zich klaarmaakt voor de menstruatie. Het menstrueren duurt gewoonlijk drie tot vijf dagen, een volledige menstruatiecyclus vijfentwintig tot veertig dagen.

Symptomen van een normale menstruatie

Sneller vermoeid zijn, stemmingswisselingen, gevoeligheid van de borsten en een lichte zwelling van de onderbuik zijn symptomen die tijdens een normale menstruatie kunnen voorkomen. Ook kan er een afname van de fysieke weerbaarheid voor virussen en infecties optreden. Van menstruele aandoeningen wordt gesproken wanneer de menstruatie of de tijd daaromheen het dagelijks functioneren in meer of mindere mate beïnvloedt. De meest voorkomende aandoeningen zijn menstruatiepijn (dysmenorroe) en premenstrueel syndroom (PMS). Er wordt vaak gedacht dat deze klachten bij een normale menstruatie horen, maar dat is niet het geval. Naast deze aandoeningen zijn er ook andere klachten die aan de menstruatie zijn gerelateerd, zoals endometriose en PCOS. Bij endometriose groeit het weefsel dat de binnenbekleding van de baarmoeder vormt, op plekken buiten de baarmoeder. Bij PCOS groeien er cystes op de eierstokken. Beide aandoeningen kunnen zorgen voor buikpijn, afwijkingen in de menstruatiecyclus en onvruchtbaarheid.

Minder menstruatieklachten door yoga

Door yoga te beoefenen zullen menstruele aandoeningen al snel hun ‘scherpe kantjes’ kwijtraken. Om er helemaal van af te komen en ook om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe klachten ontstaan, is het belangrijk om je yogabeoefening tijdens je menstruatie aan te passen.

Over het hoe en waarom lees je in de volgende twee delen van deze serie!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Reageer op dit bericht