Omgekeerde houdingen
Als je les volgt, zal je vast wel gehoord hebben dat je beter geen omgekeerde houdingen kunt beoefenen tijdens de menstruatie. Dit wordt geadviseerd omdat omgekeerde houdingen ervoor zorgen dat het menstruatiebloed terug de baarmoeder instroomt en van daaruit richting de eierstokken vloeit, wat een tegennatuurlijke situatie is. Dit zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van endometriose en hevige buikkrampen. Bovendien zou de menstruatiecyclus ook dusdanig verstoord kunnen raken dat het bloeden voor langere tijd volledig kan stoppen.
Behalve omgekeerde houdingen worden ook staande houdingen, torsies, zonnegroeten, sterke achteroverbuigingen en alle buikspieroefeningen afgeraden. Opvallend is dat al deze houdingen iets gemeen hebben: ze verstoren de apana vayu. Over de apana vayu heb je in het tweede deel van deze serie kunnen lezen: het is de adem die zich laag in de buik bevindt en die verbonden is met het eerste en tweede chakra.
Geef ruimte aan je liezen, onderbuik, onderrug en heupen
Wanneer er in de verschillende yogastromingen houdingen aangeraden worden om menstruele klachten te voorkomen of te verlichten, valt het op dat dit vooral asana’s zijn die op het tweede chakra werken: veel vooroverbuigingen, waarbij de nadruk ligt op het geven van ruimte aan liezen, onderbuik, onderrug en heupen. Dekens, kussens en bolsters kunnen voor ondersteuning in deze houdingen zorgen. Houdingen die hieronder vallen zijn Supta baddha konasana, Baddha konasana, Paschimottanasana, Janu sirsasana en Upavista konasana. Al deze houdingen kalmeren de apana vayu, die het functioneren van de bekkenorganen ondersteunt.
Chakrafilosofisch gezien behoort het bekken tot het gebied waarin het eerste en tweede chakra zich manifesteren. Ben je ongesteld en heb je geen zin in al deze yogahoudingen? Ook goed, want dit is wat veel vrouwen uit zichzelf het liefste doen wanneer ze menstrueren: rust, warmte en ondersteuning opzoeken.
Meer weten over yoga en menstruatieklachten? Hierover lees je meer in deel 1 en 2 van deze serie.
- Yoga en menstruatieklachten deel 1: de menstruatiecyclus en de meest voorkomende klachten
- Yoga en menstruatieklachten deel 2: de onderliggende oorzaak van menstruatieklachten
Ben je geïnteresseerd in het vrouwenlichaam, yoga en menstruatieklachten? Lees dan verder in een van de volgende boeken, die Irina Verwer aanbeveelt.
- dr. Christiane Northrup (2005): Vrouwenlichaam, Vrouwenwijsheid, Uitgeverij Byblos
- Bobby Clennell (2007): The Woman’s Yoga Book, Asana and Pranayama for All Phases of the Menstrual Cycle, Rodmell Press
- Geeta Iyengar (2005): Yoga, a gem for women, Timeless Books
- Linda Sparrowe & Patricia Walden (2004): Yoga & gezondheid voor vrouwen, je leven lang in optimale conditie, Uitgeverij Altamira-Becht BV
Reageer op dit bericht