Zijn zit-sta-bureaus de oplossing voor jouw gezondheid?

post afbeelding

Volgens de meest recente onderzoeken werken we al jaren verkeerd. Vroeger werd het als een luxe gezien de hele dag op kantoor te mogen werken. Mooi achter een goed afgesteld bureau en op een comfortabele bureaustoel. Oude films uit de jaren ‘70 laten dit ideaalbeeld vaak terugzien en het liefst rookten we toentertijd op onze werkplek nog een goede sigaret. Laat dit laatste nu helemaal verboden zijn en het liefste ziet de overheid helemaal geen rokers meer. Maar dat de hele dag werken achter een bureau ook slecht kan zijn, is iets waar we nog steeds aan moeten wennen.

Zitten is het nieuwe roken

De gevolgen van langdurig werken achter een bureau zijn zo schadelijk dat het zelfs wordt geassocieerd met het ‘nieuwe roken’. Mensen lopen risico op diabetes en hart en vaatziekten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Je zou zeggen dat regelmatig sporten na het werk als tegenwicht zou moet dienen voor het risico op het krijgen van deze ziekten, maar niets is minder waar. De kans is nog steeds onverminderd aanwezig dat mensen deze ziekten op lange termijn ontwikkelen. De beste oplossing is wanneer mensen tijdens de werkdag meer gaan bewegen.

Sta wat vaker en maak een ommetje

Volgens verschillende deskundigen is het belangrijk beweging op de werkvloer serieus te nemen. Hoe onproductief dit ook is naar de mening van menig werkgever, toch schijnt beweging de creativiteit juist te versterken. Iets vaker opstaan en wat koffie halen voor collega’s kan al wonderen doen. Daarnaast kan de lunchpauze ook prima gebruikt worden om een goede wandeling te maken. Ook zijn er heel wat mensen die de fiets pakken naar hun werk. Het gebruik van de elektrische fiets is flink in opkomst en dat helpt mensen die ver moeten reizen toch sneller voor de fiets te kiezen.

Wat kan je als werkgever doen?

Een zit-sta-bureau is een nog redelijk nieuwe ontwikkeling die momenteel veelvuldig wordt ingezet binnen verschillende bedrijven. En dat is een prima ontwikkeling want de afwisseling van zitten en staan stimuleert de bloedsomloop en helpt tegelijkertijd ook de spieren en gewrichten te versterken. Klachten zoals lage rugpijn en hernia’s zijn deels te wijten aan langdurig zitten en een verkeerde werkhouding.

Staand werken helpt daarnaast ook om meer energie te genereren en het zorgt voor meer creativiteit. Werkgevers hoeven daardoor niet bang te zijn dat, zoals jarenlang gedacht werd, de eventuele productiviteit achteruit gaat. Integendeel, af en toe een beetje dagdromen zorgt voor ruimte in de geest en helpt creatieve verbindingen leggen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Last van netvliesloslating?

Door Redactie

De voordelen van collectieve bedrijfsfitness

Door Redactie

De behandeling van rugklachten in een notendop

Door Redactie

Verschillende soorten bamboe kleding en hun voordelen

Door Redactie

Reageer op dit bericht