Zin en onzin bij tekenbeten en Lyme

post afbeelding

Ondanks dat de zomer niet altijd even goed meewerkt, weten teken ons helaas wel goed te vinden. Jaarlijks vinden er zo’n 1,3 miljoen tekenbeten plaats. Alleen al in Nederland! De piek in het aantal beten is in de ‘zomer’ maanden. Er is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de afgelopen jaren.

Waar het meest gebeten?

Het RIVM schrijft het volgende: In de eerste helft van 2016 zijn er tot nu toe 8 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. De helft van alle tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. Een derde van de gemelde tekenbeten zijn opgelopen tijdens het wandelen, 20 procent tijdens het tuinieren en 20 procent van de tekenbeten bij het spelen.

Het is dus absoluut niet zo dat als je uit het bos blijft je geen kans op een tekenbeet hebt.
Mijn motto ( naast ‘eat chocolate’) is dan ook: iets gedaan in het groen? Tekencheck doen!

Wat nou als je een tekenbeet hebt?

De meningen en informatie op het internet en in brochures over tekenbeten en het krijgen van de ziekte van Lyme verschilt enorm en staat helaas nog steeds vol met fabels. Het niet altijd duidelijk wat nou waar is en niet. In onderstaande een aantal stellingen. Ik licht deze toe waarom ze wel of niet waar zijn.

Als een teek korter dan 24 uur aan je vast zit is de kans op Lyme klein.
NIET WAAR. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit dat blijkt. Sterker nog; er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat de teek al binnen enkele minuten de Borrelia bacterie ( die Lyme veroorzaakt) aan je kan overdragen. Daarnaast, als je de teek verkeerd verwijdert kan dat ervoor zorgen dat de teek direct zijn maaginhoud in je spuugt en dat is nou net de manier waarop hij een eventuele besmetting kan overdragen.

Bij besmetting met de ziekte van Lyme verschijnt er altijd een kring, E.M., of vlek rondom de beet.
NIET WAAR. Serieus, als ik nog 1 huisarts deze fabel hoor zeggen, ga ik hoogstpersoonlijk met een slagroomtaart naar hem of haar toe. En die taart is dan niet om op te eten…
Het Radboud zegt dat bij 70 tot 80% van de besmettingen een huidafwijking optreedt, Amerikaans onderzoek suggereert dat dat maar bij 50% van de besmetting gebeurt en weer een ander onderzoek zegt 30%. Er zijn zelfs Borrelia stammen die in 0% van de besmettingen een kring veroorzaken. Kortom: een rode kring kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme maar is absoluut niet iets om prat op te gaan.

Na een tekenbeet kan je het beste groene zeep of alcohol gebruiken om de teek te verwijderen.
NIET WAAR. Doe het niet! Behalve als je Lyme wilt krijgen, dan zeg ik; ga je gang.
Zeep of alcohol irriteert de teek ( het is net een mens) waardoor hij zijn maaginhoud in je kan spugen waardoor een eventuele besmetting met Borrelia aan je overgedragen kan worden. Alcohol kan je wel gebruiken om het wondje te ontsmetten maar pas nadat je de teek verwijderd hebt.

Als je een rode kring krijgt na een tekenbeet heb je de ziekte van Lyme.
WAAR. Een bloedtest is dan onnodig, er moet gelijk gestart worden met antibiotica. Dit betekent dus niet dat er altijd een rode kring optreedt, het betekent alleen dat als hij optreedt je zeker weet dat je Lyme hebt.

De kans op besmetting na een tekenbeet is klein.
WAAR. Dus; geen paniek na een tekenbeet. De kans is oprecht heel klein dat je de ziekte van Lyme krijgt. Het RIVM zegt dat 2% van de mensen die gebeten zijn door een teek ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme ontwikkelen met daarbij behorende klachten. Nu denk ik persoonlijk dat dat percentage iets hoger ligt wegens de onbetrouwbare bloedtesten in Nederland en de vele andere ziektes die Lyme kan imiteren maar alsnog is de kans klein.

Lyme kan zich voordoen als meer dan 100 andere ziektes.
WAAR. Naast dat de Nederlandse bloedtesten troep zijn is Lyme zelf ook niet een al te makkelijke man om te detecteren en het valt artsen dan ook niet altijd te verwijten dat ze niet door hebben dat een patiënt aan Lyme lijdt. Lyme wordt ook wel de grote imitator genoemd. De korte lijst van ziektes die Lyme op zijn ‘verkleedlijst’ heeft staan : MS, Alzheimer, reuma, ALS, depressie, Lupus, psychose, Parkinson, en ME/CVS.

Let op deze klachten

De klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme in een vroeg stadium zijn:
griepachtige verschijnselen, onverklaarbare spier- en gewrichtsklachten, huidafwijkingen, hoofdpijn, gezichtsverlamming, concentratiestoornissen, extreme vermoeidheid, hartklachten, uitvalsverschijnselen en duizeligheid.

TIP: neem direct contact op met je huisarts als bovenstaande klachten zich voordoen na een tekenbeet.

Vragen na een tekenbeet?

Artsen raden aan je gezondheid drie maanden na een tekenbeet goed in de gaten te houden. Volgens mij heeft Lyme geen kalender waarbij het een melding krijgt dat er drie maanden verstreken zijn en het nu toch ook niet meer een klacht mag veroorzaken.

Op de website van Stichting Tekenbeetziekten en de Nederlandse Vereniging van Lyme patiënten is ontzettend veel correcte informatie te vinden. Tevens heeft de NVLP een informatielijn die te bereiken is op: 0900 21 000 22


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Hooikoorts: zo herken je deze allergie

Door Redactie GezondTotaal

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Chronisch ziek zijn en relaties, hoe zit dat?

Door Simone Cober

Reageer op dit bericht