Zo bevorder jij je nachtrust

post afbeelding

Een goede nachtrust is belangrijk voor ons lichaam en geest. Het voorkomt lichamelijke, maar ook psychische klachten zoals concentratieproblemen tijdens werk of vermoeidheid. Daarnaast is een goede nachtrust, na een lange dag werken, koken, boodschappen doen en alle andere dagelijkse bezigheden het moment om tot rust te komen.

Een goede nachtrust is van een aantal factoren afhankelijk, die je niet altijd helemaal zelf in de hand hebt. Door een aantal kleine aanpassingen in de slaapkamer bevorder je de natuurlijke nachtrust. Een aantal nuttige tips lees je in dit artikel.

Goede ventilatie

Frisse lucht is belangrijk voor een goede nachtrust. Probeer de slaapkamer dus voldoende te ventileren. Zet ‘s ochtends de ramen even open, ook in de winter. Nog beter is om met de ramen (deels) open te slapen. Hierdoor wordt de zuurstof in de ruimte constant ververst.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

De lucht in ons huis is zeer vochtig, dit komt door verschillende huishoudelijke handelingen maar ook omdat wij zelf condens uitademen. Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor je gezondheid, zoals ademhalingsproblemen en keel- en oorontstekingen, maar ook voor je woning. Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming en vocht in de muren. Schimmel en vocht in de slaapkamer zijn slecht voor de natuurlijk nachtrust. Houdt dit dus goed in de gaten. Heb je toch last van vochtproblemen? Het probleem kan vaak simpel worden opgelost door vochtbestrijding van muren of door de schimmel te verwijderen.

Rustgevende kleuren

Kleuren hebben veel invloed op ons humeur en stemming. Voor een goede nachtrust kies je voor rustige en lichten kleuren, zoals wit, beige of lichtblauw. Felle kleuren zoals geel en rood activeren juist de hersenen en kunnen stress opwekken. Houdt de slaapkamer dus rustig. Voor de muren en vloer kun je het beste voor neutrale kleuren kiezen. Met meubels en accessoires geef je jouw slaapkamer iets meer kleur door te kiezen voor bijvoorbeeld lichtblauw of een lichte kleur groen.

Natuurlijke materialen

Naast lichte kleuren, geven ook natuurlijke materialen rust aan de slaapkamer. Door te kiezen voor materialen als bamboe of riet creëer je een rustige sfeer. Daarnaast zijn natuurlijke materialen beter voor de gezondheid. Kies daarnaast in plaats van gewone verf voor duurzame verf. Duurzame verf is geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen en daardoor beter voor de luchtkwaliteit van de kamer. Tot slot kies je voor een dekbed van biologisch katoen. Biologisch katoen is vrij van bestrijdingsmiddelen en chemische behandelingen. Je komt dus heerlijk tot rust onder een natuurlijk en ademend dekbed.

Luchtzuiverende planten

Goede nachtrust - afbeelding 2Planten zorgen voor zuurstof en zuiveren ook nog eens de lucht. Kies er daarom voor om een of meerdere planten te plaatsen in je slaapkamer. Dit geeft niet alleen een rustige sfeer, maar is ook nog een mega efficiënt. Planten zetten vuile lucht namelijk om schone lucht wat goed is voor je gezondheid en de natuurlijke nachtrust. Niet iedere plant heeft een luchtzuiverende werking, kies daarom voor een geschikte plant. De volgende planten staan bekend om de luchtzuiverende werking:

De Lepelplant
Een middelgrote plant met mooie witte bloemen. De plant heeft weinig verzorging nodig en zeer geschikt voor het zuiveren van de lucht.
Chameadorea palm
Deze dwergpalm is niet alleen luchtzuiverend maar geeft ook nog eens een tropische touch aan je slaapkamer. De palm wordt niet heel groot, kan zeer goed lucht zuiveren en heeft weinig verzorging nodig.
De Rubberplant
Een stevige en mooie vetplant die weinig verzorging nodig heeft. De rubberplant is zeer goed in het zuiveren van de lucht van giftige stoffen.

Kasten

Opgeruimd staat netjes, toch? Dit geldt ook voor de slaapkamer. In een rommelige slaapkamer kom je minder goed tot rust. Je wordt onrustig van de rommel om je heen en dat is precies niet wat we willen in de slaapkamer. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte, zodat je zoveel mogelijk spullen gemakkelijk kunt opbergen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Drinken, drinken, drinken. Waarom het menselijk lichaam water nodig heeft.

Door Corrie Wierda

Reageer op dit bericht