Zo herken je een soa en zijn symptomen

post afbeelding

Velen denken dat een soa altijd te herkennen is aan verschillende, duidelijke symptomen. De meesten hebben wel een redelijk idee van wat voor symptomen komen kijken bij een geslachtsziekte en zolang hier niks van wordt gemerkt, wordt er vanuit gegaan dat er niks aan de hand is. Het is natuurlijk goed als je geen klachten hebt maar toch zijn er een aantal symptomen die vaak over het hoofd gezien worden.

De meest voorkomende klachten

Wat zijn dan de klachten die het meest voorkomen, en waar een soa het snelst aan herkend wordt? Hierbij moet je denken aan bultjes, wratjes of blaasjes rond het geslachtsdeel of de mond, een ongewone afscheiding, nare geurtjes, jeuk en een branderig gevoel tijdens het plassen. Wanneer iemand deze symptomen ervaart, weet hij of zij vaak wel dat er iets mis is en wordt er aan de bel getrokken. Echter is lang niet elke soa zo makkelijk te herkennen en wordt er een hoop vaak over het hoofd gezien.

Klachten die over het hoofd gezien worden

Er zijn verschillende dingen die niet altijd verbonden hoeven te zijn aan het hebben van een geslachtsziekte, maar die er wel bij kunnen komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan verandering van het menstruatiepatroon, bloedverlies tijdens het vrijen, vermoeidheid, koorts, uitslag op de huid, pijn in de buik, diarree en ontsteking van de amandelen. Grote kans dat een groot deel van de mensen met een soa deze symptomen niet linkt aan het hebben van een geslachtsziekte. Hierdoor is het lastiger om op tijd goede hulp te krijgen.

Wat nu?

Heb je symptomen, of heb je alleen al het idee dat er iets niet helemaal in orde is en wil je jezelf voor de zekerheid laten testen op een soa? Je hoeft je hier niet voor te schamen. Het is iets heel normaals waar een groot deel van de bevolking mee te maken kan krijgen. Schroom dus niet om naar de huisarts of de GGD te stappen. Vind je dit toch lastig? Je kan ook gemakkelijk een soa test thuis doen. Je krijgt dan in een discrete verpakking de test thuisgestuurd, en kan in het comfort van je eigen huis de test doen. Stuur dit vervolgens weer op en dan zullen ze jou op een soa testen zonder dat je je hoofd hoeft te laten zien. Dit is dus altijd een optie wanneer je liever niet naar de dokter stapt. Weet dat het oké is om het wel te doen, maar weet ook dat je dus nog een andere mogelijkheid hebt.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Thuis in shape blijven? Volg deze tips!

Door Redactie

Dit zijn de kosten van een cosmetische ingreep

Door Redactie

De gezondheidsvoordelen van CBD olie

Door Redactie

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Reageer op dit bericht