Ongewild urineverlies komt voor bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen boven de 30 jaar. Toch schrikken veel vrouwen behoorlijk bij hun eerste ‘ongelukje’. De tips in dit artikel helpen je om je blaas beter onder controle te houden.
stressincontinentie
Na een zwangerschap of tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met stressincontinentie. Bij stressincontinentie werken je bekkenbodemspieren minder goed, waardoor de druk op de blaas toeneemt en de kans op urineverlies groter wordt. Meestal gebeurt dit tijdens lichamelijke inspanningen zoals sporten, niezen of lachen. De hoeveelheid urineverlies bij stressincontinentie varieert van enkele druppels tot de volledige blaasinhoud.
De rol van het bekkenbodem
De bekkenbodemspieren vervullen een belangrijke rol bij het controleren van urine en ontlasting. Aangespannen zorgen de spieren ervoor dat de urinebuis, vagina en anus goed worden afgesloten. Bij een verzwakking of beschadiging – na een zware bevalling bijvoorbeeld – kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren. Dit kan naast plasproblemen ook voor problemen met vrijen zorgen.
Bekkenbodemtraining en andere oplossingen
Vrouwen tijdens de overgang hebben een verhoogde kans op stressincontinentie. Doordat er tijdens de overgang minder van het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt, raken de spieren rond de blaas, waaronder de bekkenbodemspieren, verzwakt en neemt de kans op een blaasprobleem zoals ongewild urineverlies toe. Door oestrogeentabletten te slikken (Let op: vraag je huisarts om advies) en bekkenbodemtraining te volgen kun je de problemen verhelpen of tot een minimum beperken.
5 tips voor meer controle over je blaas
Hieronder lees je 5 praktische tips om je op weg te helpen bij blaas- en incontinentieproblemen.
1. Bezoek een huisarts of specialist
Er rust nog altijd een taboe op ongewild urineverlies. Mensen vinden het vaak moeilijk om ermee naar de huisarts te stappen. Toch is het belangrijk om je over je schaamte heen te zetten en op tijd een specialist te raadplegen. Hij of zij weet welke oplossing het beste geschikt voor je is: medicatie, een chirurgische ingreep of bekkenbodemoefeningen doen.
2. Train je bekkenbodemspieren
Na een zwangerschap duurt het ongeveer een half jaar voordat de bekkenbodemspieren zich herstellen. Het kan echter ook zijn dat het probleem na die tijd blijft bestaan. Bekkenbodemoefeningen helpen om de controle over de blaas terug te krijgen. Eventueel kan de huisarts je hiervoor doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut.
3. Let op je eten en drinken
Veel mensen maken de fout om minder te gaan drinken bij urine-incontinentie. Drinken is echter juist belangrijk om je blaas gezond te houden. Let wel op met cafeïne houdende dranken, alcohol en citrusvruchtsappen, deze kunnen net als gekruid eten de blaas irriteren en leiden tot het verergeren van de problemen.
4. Draag het juiste incontinentiemateriaal
Normaal maandverband beschermt onvoldoende tegen ongewild urineverlies. Het gebruik ervan kan zorgen voor lekkages en nare geurtjes, bovendien is er een verhoogde kans op huidirritatie in de liezen. Het incontinentiemateriaal van Abena is gemaakt van maximaal ademende folie waardoor de huid gezond blijft.
5. Ontspan!
Misschien ben je bang om na de eerste keer urineverlies je hardloopkleding of fietsbroek weer aan te trekken. In beweging blijven is echter heel belangrijk om urine-incontinentie tegen te gaan. Het voorkomt overgewicht en stress, twee belangrijke oorzaken van plasproblemen.
Reageer op dit bericht