Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen: hoe doe je dat?

post afbeelding

Het is een angstbeeld van veel mensen: verplicht moeten verhuizen als je een handicap krijgt. Je hebt je eigen vertrouwde plekje, waar je niet weg wilt. Meestal kun je om gezondheidsredenen of veiligheidsredenen niet meer thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld als je in huis de trap niet meer op kunt, of de keuken volstaat niet meer.

Toch zijn er verschillende oplossingen die je kan inzetten om langer thuis te blijven wonen. Veiligheid is een bijzonder belangrijk criterium voor al dan niet verplicht moeten verhuizen. Kun je de veiligheid in huis verhogen, dan kan je vaak (veel) langer thuis blijven wonen.

Veilig koken

Een probleem is bijvoorbeeld het klaarmaken van eten. Gaat dit nog wel? Moet bijvoorbeeld de hoogte van het aanrecht worden aangepast. Of in geval van beginnende dementie: dan is onder andere een (gas)kookplaat een belangrijk aandachtspunt. Vraag bij de hulpinstanties naar de mogelijkheden. En huur je een huis, praat dan eens met de woningstichting over mogelijkheden rondom aanpassingen in huis.

Traplopen

stoelliftBij bepaalde handicaps en bij het ouder worden kan moeite ontstaan bij het traplopen. Niet alleen omdat het fysiek steeds zwaarder wordt, maar bijvoorbeeld ook door evenwichtsproblemen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Met als gevolg dat mensen de trap niet meer op durven of mogen en daardoor al dan niet verplicht moeten verhuizen. Gelukkig is er geen grote verbouwing nodig om te zorgen dat je toch nog (langer) in je eigen huis kan blijven. Een traplift is er om valgevaar te voorkomen. Je kunt gewoon op het stoeltje gaan zitten en de lift transporteert je op een veilige manier naar boven of naar beneden. Zo kan een traplift je helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Douchen en aankleden

De badkamer is een ander potentieel struikelpunt waardoor zelfstandig blijven wonen ter discussie komt te staan. Douchen kan steeds een stuk lastiger worden of zelfs gevaarlijk vanwege uitglijden. Ook aan- en uitkleden kan een probleem te vormen. Tegen het gevaar op uitglijden wordt de badkamer veelal voorzien van antislip strips en matten. Voor het gemak of veiligheid is het laten aanbrengen van een douchestoeltje te overwegen. Verder zijn er hulpmiddelen om jezelf aan te kleden. Denk daarbij aan een kousenhulp, sokkenhulp en de onderbroekenhulp. Deze kleine hulpmiddelen zijn zeer praktisch en helpen je om je zelfstandig aan te kleden.

Speciale alarmering

Bij een handicap of ouder worden is een (persoons)alarmering geen overbodige luxe. Zo kan er een valalarm worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de vorm van trekkoorden zoals in gehandicapten toiletten. Verder is er ook een bekend alarmsysteem waarbij je een ‘halsketting’ of polsband krijgt voorzien van een alarmknop. Bij een signaal neemt de alarmcentrale gelijk contact op en bij geen reactie sturen ze iemand direct langs. Ook deze veiligheidsmaatregelen dragen ertoe bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Je zorgverzekeraar kan je verder op weg helpen.

Mogelijk recht op subsidie

Er zijn dus vele hulpmiddelen die bijdragen aan langer thuis blijven wonen. Voor grote uitgaven, zoals een traplift of keukenaanpassing, is er via de WMO vaak de mogelijkheid om (een deel van) kosten via de gemeente te declareren. Zo kun je tegen relatief lage kosten een veiligere situatie realiseren zodat je langer in je eigen huis woont. En dat is natuurlijk een heel stuk prettiger dan verplicht moeten verhuizen naar een andere of speciale woning.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 manieren om mobiel te blijven

Door Gast Blogger

Aantrekken of afstoten

Door Gediz Turan

Keukenpraat, de keuken is de nieuwe conversatieruimte in huis

Door Gediz Turan

Reageer op dit bericht