Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

post afbeelding

Op vakantie gaan is natuurlijk super leuk. Maar zodra we naar het buitenland gaan, krijgen we regelmatig te maken met lichamelijke en medische problemen. Diarree is de meest gehoorde kwaal, gevolgd door obstipatie. Veel mensen wijten dat aan stress, maar een groot deel van het probleem is natuurlijk het eten dat we niet zijn gewend.

Voornamelijk tropische en mediterrane landen staan hierom bekend. Veel mensen gaan dan ook met allerlei voorzorgsmaatregels op reis. Bijvoorbeeld met diarree-remmers en laxeermiddelen. Het kan echter een heel stuk simpeler en plezieriger!

Voorkomen is beter dan genezen

Problemen voorkomen is altijd beter dan ze genezen met allerlei thuishulpmiddelen. Zo werken middeltjes tegen diarree soms een beetje té goed, waardoor je te maken kan krijgen met obstipatie. Al met al dus niet zo heel erg prettig. Wat je ook kunt doen is simpelweg probiotica kopen. Probiotica helpt bij een optimale darmwerking. Ze raken minder snel van slag en is de kans een stuk kleiner dat je diarree krijgt. Heerlijk toch? Je kunt natuurlijk voor de zekerheid altijd nog diarree-remmers en laxeermiddelen meenemen voor het geval het misgaat, maar als je enkele weken voor je vakantie begint met het nemen van probiotica, is de kans klein dat je ze nodig hebt.

Wat doet probiotica?

Probiotica zijn pillen die bacteriën bevatten. Je krijgt ze op doktersvoorschrift na een antibiotica-kuur, maar je kunt ze ook zelf kopen. Er zijn namelijk heel veel goede, gezonde bacteriën in je darmen die helpen bij het verwerken van je voedsel. Deze worden door ongezond eten, door te weinig balans in je lichaam of door een antibiotica-kuur gedood. De darm wordt dan kwetsbaar en raakt snel geïrriteerd – zeker als je andere dingen eet dan je gewend bent. Zelfs een overstap naar gezond eten kan zorgen voor darmproblemen, als er te weinig gezonde bacteriën zijn! Een probiotica-kuur kan dan helpen om het evenwicht in de darmen weer te herstellen. Heb je snel geïrriteerde darmen of kun je niet tegen vreemd eten? Dan is de kans heel groot dat je darmflora niet in balans is. Een probiotica-kuur zorgt voor een nieuwe balans, zodat je minder snel problemen krijgt.

Balans in de darmen

Wanneer de darmwerking verstoord is, merk je dat soms niet eens. Totdat je ineens last krijgt van stress klachten, of wanneer je ineens een ander eetpatroon volgt. Je darmen zijn normaal gesproken flexibel en kunnen wel wat hebben, maar niet als er te weinig goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn. Probiotica werken dus niet alleen goed op vakantie om de darmen rustig en goed te laten werken, maar ook thuis is het verstandig om af en toe een kuur te volgen. In dit geval kun je met recht zeggen: baat het niet, het schaadt ook niet! Heb je het eigenlijk op dat moment niet nodig, dan heeft het nemen van probiotica geen negatieve werking op de balans in de darmen.

Wanneer je op vakantie gaat, kunnen darmproblemen de voorpret aardig drukken. Als het al een keer mis is gegaan, is de kans groter dat de volgende vakantie weer te maken krijgt met diarree en/of obstipatie. Dat komt omdat de darmen ook reageren op stress. Door al twee weken voor de vakantie te beginnen met probiotica kan ook de invloed van stress op de darmen verminderen. Met als gevolg dat niet alleen de vakantie zelf, maar ook de vakantie-stress minder sterk inwerken op je darmen. Zo kun jij met een gerust hart op vakantie: de kans dat het weer misgaat is een stuk kleiner!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Pas je levensstijl aan met een app!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht