Zo snel mogelijk afvallen? Dit is waar je op moet letten

post afbeelding

Je hebt besloten om af te vallen en wilt het liefst morgen al resultaat zien. Je staat dan voor een belangrijke keuze: zo snel mogelijk of langzaam (en veilig) afvallen. Te snel afvallen kan schadelijk zijn, maar te langzaam afvallen kan frustrerend zijn. Wat moet je doen?

In dit artikel lees je waar je op moet letten als je zo snel mogelijk wilt afvallen.

Alles is met elkaar verbonden

Tijdens consulten krijg ik regelmatig de vraag hoeveel gewichtsverlies mogelijk is per week. Mijn antwoord is dan altijd hetzelfde: focus op gezonde voeding en een actieve lifestyle, in plaats van het getal op de weegschaal. Als je jouw lichaam niet de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft, val je misschien wel af, maar ga je er ook slechter uitzien. Alles is met elkaar verbonden. Je energieniveau, stoelgang, concentratievermogen en gemoedstoestand, maar ook de kwaliteit van je huid, haar en nagels zijn afhankelijk van de voeding die je eet.

Welke diëten je beter niet kunt kiezen

Met crashdiëten kun je snel de eerste kilo’s verliezen. Heel verleidelijk als je snel resultaat wilt zien, maar er zitten een paar haken en ogen aan.
Het grootste gevaar is dat je lichaam niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Er kunnen tekorten ontstaan die op korte termijn kunnen leiden tot:

  • Minder kleur in je gezicht
  • Futloosheid
  • Sombere stemming
  • Moeizame stoelgang
  • Verlaagde weerstand

Op lange termijn kan dit leiden tot meer rimpels, meer schade door vrije radicalen, eetbuien, osteoporose en het jojo-effect (door verstoring van het leptinehormoon). 

Het belangrijkste is dat je jouw lichaam van alle nodige voedingsstoffen voorziet. Dus in plaats van je te focussen op wat je niet mag eten, focus je op wat je wel mag eten en optimaliseer je dieet om snel en gezond af te vallen.

OK, geen crashdieet. Maar wat dan wel?

Gezonde diëten staan dichtbij de natuur. Snel en gezond afvallen bereik je door voedsel te eten met een hoge voedingswaarde. Denk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Hieronder volgen een paar richtlijnen die ik mijn klanten adviseer wanneer zij zo snel mogelijk willen afvallen.

Eet koolhydraatarm
Tenzij je veel fysieke activiteiten verricht, is een koolhydraatarm dieet aan te raden. Ook het koolhydraatarm dieet kent verschillende gradaties, dus experimenteer met de hoeveelheid koolhydraten die je per dag kunt eten zonder moe te worden. Om snel af te vallen raad ik je aan om tussen de 50 en de 75 gram koolhydraten per dag te nuttigen.

Eet zoveel mogelijk verschillende groentes
Groentes bevatten weinig calorieën en hebben een hoge voedingswaarde. Groentes zoals broccoli, spinazie, ui, kool, courgette, tomaat en wortel hebben een hoge voedingswaarde en voorzien je lichaam van belangrijke voedingsstoffen.

Balanceer je hormonen
Je eigen hormonen zijn buitengewoon belangrijk tijdens het afvallen. Door je hormonen op een natuurlijke manier in balans te brengen, kun je meer vet verbranden en geniet je van meer energie. In dit artikel lees je mijn tips om je hormonen te balanceren voor optimaal gewichtsverlies.

Beweeg
Dagelijks bewegen is aan te raden tijdens het afvallen en is noodzakelijk voor een gezond lichaam. Eén van de voordelen van dagelijkse beweging is dat osteocyten (cellen die te vinden zijn in het botweefsel) de fysieke belasting registreren en overgaan tot het verstevigen van het botweefsel. Hierdoor blijven je botten sterk en verklein je de kans op osteoporose.

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Afvallen zonder dieet? Jazeker!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht