Zoetmiddelen en stofwisselingsziekten

post afbeelding

De laatste tijd verschijnen er nieuwsberichten over suikervervangers waarin beschreven wordt dat zoetjes en light producten sneller tot stofwisselingsziekten, zoals diabetes type II, kunnen leiden bij mensen die de aanleg daar al voor hebben.

Effect van zoetstoffen

Zoetmiddelen die hierin worden gebruikt zijn sucralose, aspartaam en sacharine. Voorheen dacht men dat de bloedsuikerspiegel hier niet door stijgt en dat is natuurlijk heel fijn voor diabetici. Maar nu blijkt dat deze intensieve zoetstoffen het verlagen van de bloedsuikerspiegel bemoeilijken. Het is dus goed om te weten dat de zoetstoffen dit effect teweeg brengen, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden.

Lage ‘glykemische index’

Ik denk dat het belangrijk is voor mensen met stofwisselingsziekten dat ze voedingsmiddelen met een lage glykemische index nuttigen, omdat deze je bloedsuiker langzaam laten stijgen. Hierdoor wordt er over langere tijd energie afgegeven en heb je geen piek die je wel hebt bij snelle suikers.

Slecht voor je gezondheid

Light frisdranken en frisdranken met suiker zijn beiden slecht voor je gezondheid. Het is het beste om ze allebei niet te drinken. Alleen al met drinken kun je veel suikers binnenkrijgen. Het is verstandig om bewust te kijken naar wat je drinkt. Je kunt de tijd nemen om ander drinkgedrag aan te leren uit gezondheidsredenen. Suiker of zoetjes in koffie en thee kun je langzaam afbouwen, totdat je bent gewend aan de pure smaak. Water kun je een smaakje geven met fruit, zoals het sap van een citroen.

Zoete smaak

Van nature heeft de mens al een voorkeur voor zoet. In deze maatschappij is er enorm veel aanbod in zoete producten en het vergt wat kracht om dit te negeren. Mijn advies is om zo min mogelijk zoet tot je te nemen en als je het doet, doe het dan in de vorm van natuurlijke zoetmiddelen.

Mocht je meer informatie willen over zoetstoffen, kijk dan op de site van het voedingscentrum.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht