Als je vanaf huis werkt, is het heel verleidelijk om met andere zaken bezig te zijn dan het werk. De vaatwasser moet nog ingeruimd worden, de was is klaar om opgehangen te worden en dat ene leuke tvprogramma start net. Het werk stapelt zich echter op en aan het eind van de dag voel je je mogelijk gestressed omdat je nog van alles voor de zaak moet doen. Graag bieden we een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat je productief bent als je thuiswerkt en stress voorkomt.
Afgebakende werktijden
Om te vermijden dat je eigenlijk altijd met je bedrijf bezig bent, is het aan te raden om afgebakende werktijden in te stellen. Dit biedt duidelijkheid aan jezelf, aan je gezin en ook aan klanten wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Communiceer je werktijden bijvoorbeeld in de handtekening van je email of gebruik een out-of-the-office reply wanneer je niet beschikbaar bent. Voorkom ook dat je op momenten die voor je gezin of voor jezelf zijn toch nog even de computer erbij pakt of je smartphone om bijvoorbeeld je mail te checken. Het werk stopt namelijk nooit, dus is het aan jou om je vrije tijd te bewaken. Mocht je toch nog iets te binnen schieten wat je niet mag vergeten, schrijf het dan op. Je kunt dit doen op bijvoorbeeld gepersonaliseerde memoblokken met je bedrijfslogo. Drukwerk met eigen ontwerpen bestel je makkelijk online, wat je trouwens ook tijd bespaart.
Organiseer je werk
Gedurende de dag zijn er vele zaken die afleiden van het werk dat je aan het doen bent. Er belt een telefonische verkoper, je krijgt de hele tijd pop-ups van mails die binnen komen, je gaat ´even´ op het internet surfen en de telefoon gaat over. Om je werk te plannen, maak je aan het begin van de dag een to-do lijstje met wat je allemaal wilt doen. Geef aan elke taak een tijdsduur (plan ruim) en een prioriteit. Houd in deze planning rekening met onvoorziene zaken, zoals een klant die belt met een last-minute klus. Op deze manier voorkom je dat je teveel taken in één dag wilt doen, wat gezien de tijd niet haalbaar is. Probeer ook niet elke 10 minuten bijvoorbeeld je Facebook te bekijken. Op social media kanalen is het erg makkelijk verleid te worden om langer te navigeren dan je vooraf denkt.
Plan regelmatig pauzes in
Het is onmogelijk om 8 uur lang geconcentreerd achter een computer aan het werk te zijn. De gemiddelde concentratieduur is maar 45 minuten! Plan daarom ook regelmatig pauzes in, zodat je daarna met een verse blik met je werk door kunt gaan. Mocht je zo opgaan in je werk dat je pauze nemen vergeet, stel dan bijvoorbeeld een alarm op je computer in die je herinnert om even de benen te strekken. Sla je lunchpauze niet over, deze geeft je energie voor de middag. En nuttig je lunch niet achter je bureau, maar verplaats je naar de eettafel of ga even een stukje lopen voor wat frisse lucht en afwisseling.
Zet een limiet op het controleren van de email
Het is erg verleidelijk om elke keer als er een mail binnen komt, deze gelijk te bekijken. Dit leidt echter af van de taak waarmee je bezig bent, zorgt dat je uit je concentratie bent en vermindert de productiviteit. Het is aan te raden om deze meldingen van nieuwe mails uit te zetten. Zo bepaal jij wanneer je de email checkt. Probeer hier vaste tijden voor in te plannen. 3 keer per dag de mail checken is voldoende; bijvoorbeeld ´s morgens als je start met werken, rond een uur of 11 voor de lunch en nog een keer in de late namiddag rond 4 uur. Weet ook dat voor echt dringende zaken mensen meestal de telefoon gebruiken in plaats van een e-mail te schrijven.
Richt een specifieke werkplek in
Bij thuiswerken is het snel gebeurt dat er door de hele kamer papieren voor de zaak liggen. Organisatie heeft een grote invloed op je stress-niveau. Als je werkplek ongeorganiseerd is, zorgt dit onbewust ook voor stress. Om je te helopen concentreren tijdens het werk en om te zorgen dat je ´s avonds kunt ontspannen, is het belangrijk om een specifieke werkplek in te richten. Dit kan een aparte kamer zijn die je omtovert tot kantoor, of een hoekje in de kamer met een bureau en archiefkast. Zo kun je het papierwerk daar laten en word je er niet mee geconfronteerd in je vrije tijd.
Tot slot
Het is belangrijk om niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Als je zelf lekker in je vel zit, heb je voldoende energie om aan anderen te besteden en om je werk goed te doen. En denk aan het eind van een werkdag niet aan wat er allemaal nog op je to-do lijstje staat, maar dens eens aan wat je die dag allemaal wel gedaan hebt. Zo sluit je je stressvrije werkdag af met een gevoel van voldoening!
Reageer op dit bericht