Zorg voor je ogen

post afbeelding

Je ogen zijn een bijzonder groot goed. En je merkt eigenlijk pas hoe belangrijk ze zijn als er opeens iets aan je zicht mankeert. Gelukkig is er aan veel oogaandoeningen iets te doen. Wij zetten een aantal belangrijke kwalen en hun remedies voor je op een rijtje.

Allereerst moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen echte oogaandoeningen en wat minder ernstige afwijkingen die vaak ook het gevolg zijn van ouderdom. Aan beide is bijna altijd iets te doen, maar de benodigde ingrepen zijn wel zeer verschillend qua ernst.

Tranende of juist droge ogen

Iedereen kent het wel van die gure winterdagen als er een flinke, koude wind staat: tranende ogen. Daar is natuurlijk niets vreemds aan en een paar keer extra vegen is al afdoende. Heel anders wordt het als je voortdurend te veel traanvocht hebt en dit leidt tot pijnlijke ogen en zelfs wazig zien. De oorzaak kan tweeërlei zijn: er wordt of te veel traanvocht aangemaakt of het traanvocht kan niet goed worden afgevoerd. Meestal is het een tijdje goed verzorgen en regelmatig schoonmaken van de ogen al voldoende om de problemen te verhelpen. Wordt de overlast veroorzaakt door een verstopping in het traanzakje of de traanbuis dan is wel een operatie noodzakelijk.

Precies het tegenovergestelde van bovenstaande zijn natuurlijk (te) droge ogen. Dit ontstaat als er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als dit te snel verdampt dan wel wordt afgevoerd. Het gevolg: droge en vaak ook rode, geïrriteerde ogen. Meestal is dit tijdelijk en eenvoudig op te lossen met oogdruppels of ooggel om je ogen extra te bevochtigen. Is er sprake van een ontsteking, dan zal daadwerkelijk medicatie moeten worden voorgeschreven. In ernstige gevallen kan worden besloten de traanafvoer-kanaaltjes permanent dicht te maken.

Bij- en verziendheid

Dit zijn de meest voorkomende afwijkingen van de ogen en hoe vervelend ook, meestal niets ernstigs. In het geval van bijziendheid, ook wel myopie genoemd, zie je dichtbij goed, maar is het lastig objecten in de verte scherp te zien. Dit wordt veroorzaakt omdat de lens van je oog de binnenkomende lichtstralen niet voldoende naar één brandpunt afbuigen.

Is er sprake van verziendheid, ook wel hypermetropie of hyperopie genoemd, dan zie je in de verte goed, maar is juist bij objecten dichtbij het scherpstellen lastiger. Dit wordt veroorzaakt doordat de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is geworden waardoor het licht achter het netvlies samenvalt in plaats van er op. Dit wordt vaak erger als je ouder wordt.

De meest voor de handliggende oplossing bij deze aandoeningen is natuurlijk het gebruik van een bril of contactlenzen. Een simpel bezoekje aan de opticien voor het opmeten van de afwijking en het aanmeten van een bril of contactlenzen is vaak al voldoende. Steeds populairder de laatste jaren is een permanente oplossing in de vorm van het laten laseren van je ogen. Je kunt daarvoor terecht bij een gespecialiseerde oogkliniek waar men met een laserstraal de vorm van het hoornvlies aanpast. Hiermee is zowel verziendheid, bijziendheid als ook een cilinderafwijking te corrigeren en na behandeling zie je weer scherp zonder bril of lenzen.

Staar

Een wat meer ernstige oogaandoening is staar, ook wel cataract genoemd. Hierbij wordt de ooglens, die normaal helder en doorzichtig is, langzaam troebel waardoor het licht het netvlies niet goed meer kan bereiken en je waziger gaat zien. Staar is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaak van zichtproblemen en treedt meestal op bij het ouder worden. Als de klachten echt hinderlijk worden, is een operatie, waarbij de lens wordt vervangen door een kunststoflens, bijna altijd de enige remedie.

Diabetische retinopathie

Mensen met diabetes (suikerziekte) lopen een verhoogd risico op retinopathie. Hierbij raken de bloedvaatjes in het lichaam, waaronder de kleine bloedvaatjes in het netvlies, beschadigd wat weer leidt tot afname van het gezichtsvermogen. Wordt diabetische retinopathie niet behandeld, dan kan het zelf leiden tot blindheid. Tegenwoordig zijn er echter behandelmethoden die de retinopathie vaak tot staan kunnen brengen. Maar het allerbeste is natuurlijk het voorkomen door te zorgen voor een geregelde suikerwaarden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht