Zoveel calorieën verlies je tijdens een fietstocht

post afbeelding

Fietsen is heerlijk. Het ontspant je, is een makkelijke manier om je te verplaatsen en is ook nog eens goed voor je gezondheid. Misschien fiets je veel, maar heb je geen idee wat deze activiteit nu precies voor je gezondheid doet.

Uiteraard verbrand je ook op de fiets calorieën, daar hoef je niet per se voor in de sportschool te staan. Ben je nieuwsgierig hoeveel je verbrandt tijdens een gemiddelde fietstocht? In dit artikel zetten we een aantal feiten op een rijtje.

Rustig fietsen

Rustig fietsen is zeer relaxt. Toch kun je ook op deze manier flink wat calorieën kwijtraken. Als je minder dan 10 kilometer per uur rijdt, verbrand je ongeveer 330 kilocalorieën per uur. Dat is vergelijkbaar met een work-out van drie kwartier in de sportschool. Niet slecht dus!

Lees ook: Alles over de Calorieteller app

Fietsen in een normaal tempo

Als je wat sneller rijdt, laten we zeggen in een normaal tempo, zal je uiteraard ook iets meer calorieën verbranden. Als je tijdens de fietstocht een tempo van 20 kilometer per uur aanhoudt, verbrand je ongeveer 660 kilocalorieën per uur. Dit is flink wat, zeker als je meerdere uren onderweg bent. Een fietstocht in een normaal tempo, is dus productiever dan een fikse work-out in de sportschool. Let op, dit geldt natuurlijk niet voor fietsen op een eBike.

Fietsen in snel tempo

Als je een getrainde fietser bent en houdt van snelle, lange tochten, zal je uiteraard enorm veel verbranden. Als je in een tempo van 30 kilometer per uur rijdt, verbrand je maar liefst 1300 kilocalorieën per uur. Dit is een tempo dat echter niet zomaar iedereen aan kan. Er is veel training voor nodig is en ook een speciaal dieet.
In welk tempo je ook fietst, af en toe tot rust komen en pauzeren is erg belangrijk. Je geeft je systeem zo de kans op adem te komen en energie op te laden.

Type fiets maakt niet uit

Veel mensen denken dat je een fietstocht alleen kan maken op een luxe fiets met versnellingen. Dit is dan ook een smoes die veel mensen gebruiken om toch niet de fiets uit de schuur te pakken. Denk bij een fietstocht niet alleen aan een fietsvakantie door de Veluwe waar je iedere dag 50+ kilometer fietst. Bouw de afstanden langzaam op en hou het (zeker in het begin) vooral haalbaar en plezierig.
Naast gewone stadsfietsen en eBikes zijn transportfietsen enorm populair, dit vanwege de comfortabele opstap, de handige bak voorop en veelal de aanwezigheid van versnellingen. Bekijk eens de modellen van FietsenopFietsen. Wat voor fiets je ook gebruikt, het is altijd beter dan de auto pakken.

Een app als hulpmiddel

Je kan fietsen, en bewegen in zijn algemeenheid, leuk en aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld door met een app prestaties bij te houden of tips te ontvangen tijdens het bewegen. Er zijn vele apps. Eerder schreef voormalig Olympisch zwemmer Sebastiaan Verschuren een blog over actief zijn en hij behandelt daarin ook een specifieke app die je hulp en inspiratie biedt bij het bewegen.

Altijd goed op slot

Tot slot nog een tip. Helaas zijn fietsen ook nog steeds erg gewild bij het dievengilde. Dus let er altijd op dat je je fiets goed op slot zet. Bijvoorbeeld met een ART 2 goedgekeurd slot. Check bij je verzekeraar de eisen die gelden om diefstal tegen te gaan.

Veel fietsplezier!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fiets met trapondersteuning geeft meer vrijheid

Door Gast Blogger

Ga goed voorbereid op fietsvakantie

Door Gast Blogger

Elektrische fiets: niet alleen voor senioren

Door Gast Blogger

Mooie billen? Ga wielrennen!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht