Zwanger: diverse soorten huidverandering

post afbeelding

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. In mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen over zichtbare en soms ernstige huidverandering. Je lichaam bereidt zich op de komst van je kindje. Onder invloed van hormonen brengt dit lichaams- en huidveranderingen met zich mee. De meeste veranderingen verminderen sterk of verdwijnen na de zwangerschap.

In dit artikel benoem ik de meest voorkomende veranderingen en geef je praktische tips.

Pigment in de huid neemt toe

Onder invloed van hormonen neemt de hoeveelheid pigment in de huid tijdens de zwangerschap toe. Je huid kan op verschillende plaatsen donkerder worden. Op je lichaam zijn dat vooral de tepels en de zogenaamde zwangerschapsstreep: over het midden van de buik is een donkere streep zichtbaar.

Zwangerschapsmasker

De kleur op het gezicht wordt donkerder. Rond de ogen en rond de mond kleurt het niet mee. onder invloed van de zon worden de verkleuringen beter zichtbaar; het zogenoemde zwangerschapsmasker. Ook moedervlekken kunnen veranderen. De pigmentverkleuring blijft meestal na de zwangerschap ook nog zichtbaar, wel verbleekt het vaak. De verkleuring van de huid kan ook in mindere mate veroorzaakt worden door de hormonen uit de pil. Je hebt dan een grotere kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker.

Zo voorkom je dit zoveel mogelijk:

  • Vermijd teveel direct zonlicht op de huid, vooral tussen 11 en 15 uur. Dan is de UV straling het sterkst
  • Smeer je gezicht (en overige blote huid) altijd in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen UVA en UVB. Tip: ook na de zwangerschap
  • Mocht er toch een zwangerschapsmasker optreden, dan kun je voor camouflagetherapie naar de huidtherapeut gaan

De huid wordt uitgerekt en kan ‘scheuren’

De medische term hiervoor is striae. Dit ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap flink wordt opgerekt door de groei van de baby in je buik en je borsten die groter worden. onder invloed van hormonen verslapt het bindweefsel. Dat is de reden dat dit gaat scheuren. Dit geeft roodblauwe strepen in de huid. Later vallen deze strepen minder op omdat ze wit worden. Onderstaande tips geven geen garantie dat striae niet ontstaat. Is gewoonweg veelal niet te voorkomen.

Tips om striae te voorkomen of verminderen:

  • Smeer je buik vanaf het begin van de zwangerschap dagelijks in met een volle crème
  • Draag een goede, ondersteunende zwangerschapsbeha met brede sluiting
  • Let op je voeding, zorg dat je niet teveel aankomt

De huid kan rood verkleuren

De doorbloeding neemt toe. Je gezicht en de handen kunnen wat roder gekleurd zijn en wat warmer aanvoelen. De bloedvaatjes verwijden en er kunnen blijvende couperose of spinnenwebjes, ook wel spider naevi, op de huid ontstaan.

Een paar praktische tips:

  • Vermijd extra warmte, zorg voor genoeg afkoeling
  • Ga niet naar de sauna
  • Tijdens de zwangerschap kun je de roodheid wat camoufleren
  • Na de zwangerschap kan de huidtherapeut de couperose of spider naevi verwijderen door middel van coagulatie (dichtbranden van de vaatjes)

Spataderen en aambeien

De doorbloeding neemt toe in het gehele lichaam. De afvoer van het bloed van de benen naar het hart wordt moeizamer. De druk van de baarmoeder op deze bloedvaten, erfelijke aanleg en een toename van je lichaamsgewicht kan spataderen veroorzaken.
Aambeien zijn spataderen rondom de anus, maar kunnen ook op de schaamlippen ontstaan. Dit kan erg pijnlijk zijn. vaak worden de spataderen en aambeien minder na de zwangerschap, maar de schade die is aangericht blijft. Bij een volgende zwangerschap kan het weer toenemen.

Wat kun je hier tegen doen:

  • Laat elastische kousen bij de huidtherapeut of bandagist aanmeten om de afvoer van het bloed uit de benen te bevorderen
  • Blijf niet te lang staan
  • Loop elke dag minstens een half uur om de bloedafvoer te bevorderen;
  • Leg de benen wat hoger als je zit
  • Zorg dat het voeteneinde van je bed wat verhoogd is

Overmatige haargroei in het gelaat

De mannelijke hormonen nemen toe tijdens de zwangerschap wat ongewenste haargroei in je gezicht kan geven. Ook de beharing op het lichaam kan wat toenemen.

Mijn tips bij dit soort haargroei:

  • Als je overbeharing na de zwangerschap blijft, kan de huidtherapeut je helpen met blijvende haarvermindering door middel van elektrische epilatie, laser- of lichttherapie
  • Vraag je kapper om advies over je haardos

Het haar wordt dikker of juist slap en futloos

Door een betere doorbloeding van de haarwortels wordt de haardos soms dikker tijdens de zwangerschap, maar het kan ook slap en futloos worden. Ongeveer 10 dagen na de bevalling kun je te maken krijgen met een tijdelijke haaruitval. De haarwortels zijn minder doorbloed wat dit kan veroorzaken. Het is niet blijvend, dus schrik niet.

Ik heb voor dit artikel diverse bronnen geraadpleegd en mijn eigen ervaring erin verwerkt. Met mijn tips kun je je huid- en lichaamsveranderingen verminderen en in sommige gevallen misschien zelfs voorkomen. Heb je vragen? Stel ze gerust. Ik wens je een goede zwangerschap!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht