Zwangerschap en leeftijd

post afbeelding

Jaarlijks maken klinieken de balans op: wat zijn de zwangerschapsresultaten. Hoe komen de conclusies tot stand. Neem je bijvoorbeeld wel of geen ‘oudere dames’ mee in je cijfers. En is er meer?

Creatief rapporteren voorkomen

Van sommige behandelingen worden de resultaten op internet gepubliceerd, zodat een ieder deze getallen kan inzien. Het is voor je kliniek dan ook van belang dat je er een beetje fraai voorstaat.
Het verleden leert ons dat er met cijfers erg creatief kan worden omgegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus er zijn hierover wel wat afspraken gemaakt.

Hoe ouder, hoe kleiner de kans

Een belangrijk voorbeeld hiervan is de discussie over het wel of niet meetellen van de ‘oudere dames’. Iedereen weet dat hoe ouder je bent, des te kleiner de kans op een zwangerschap is. Indien je deze dames als kliniek toch wilt helpen oftewel behandelen, dan word je daarmee ‘beloond’ met lagere zwangerschapscijfers. Er is dus afgesproken dat deze groep apart worden gehouden van de overige dames, zodat de getallen beter te vergelijken zijn.

Niet alleen leeftijd, ook obesitas

Dat is mooi, maar …het begint steeds duidelijker te worden dat obesitas bij zowel de man als de vrouw meer medicatie en meer behandelingen kost. Ook is bekend dat obesitas bij de vrouw een verhoogd risico op een miskraam geeft. Deze obese populatie drukt dus ook het zwangerschapscijfer. Moeten we deze ook apart gaan houden?

En natuurlijk roken

Verder wordt steeds duidelijker dat roken de zwangerschapskansen halveert. Deze groep ook apart gaan houden? Dan wordt de groep die overblijft steeds kleiner, waarschijnlijk zelfs zo klein dat de cijfers niet meer betrouwbaar zijn.

Kortom, beste dames en heren. Jullie kunnen ons enorm met dit jaarlijks terugkerende probleem helpen: begin op tijd en leef gezond!! Dat is een win-win situatie op weg naar zwangerschap!


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Reageer op dit bericht